Spaarrekening

Je kunt geld sparen op een spaarrekening. Dan zet je geld aan de kant voor een later moment. Veel mensen openen voor hun kinderen een spaarrekening, zodat ze later zorgeloos kunnen gaan studeren. In dit artikel zullen we een aantal spaarvarianten bespreken.

Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.

Klimrente spaarrekening
Slechts een beperkt aantal banken biedt de klimrente spaarrekening aan. Het idee achter de klimrente spaarrekening is hoe langer het geld op de rekening staat, hoe hoger de spaarrente wordt. Deze rente kan flink klimmen, zeker in het laatste jaar waarin je spaart. Begin niet zomaar met klimrente sparen. Het is aan te raden om eerst alle rekeningen met elkaar te vergelijken. Open ook alleen een rekening bij een bank die goede voorwaarden biedt.

Spaarloon
Spaarloon is een speciale spaarvorm, bedoeld voor werknemers. Een deel van je brutoloon zet je namelijk op een aparte spaarrekening. Na een periode van vier jaar kun je het gespaarde bedrag onbelast opnemen. Bruto wordt dus eigenlijk netto. Soms kun je het saldo eerder van de rekening halen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of een premie voor een lijfrenteverzekering betaalt. Hiervoor is het goed om de voorwaarden in te kijken. Mensen die meedoen aan de levensloopregeling, kunnen niet meer meedoen aan de spaarloonregeling.

Banken en sparen
Waarom geven banken eigenlijk een spaarrekening uit? Dat is heel simpel. Zoals je weet krijg jij jaarlijks een rentepercentage over het betaalde bedrag. Dat doet een bank niet omdat ze je aardig vindt. Banken investeren het geld van hun spaarders namelijk in beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Als ze daar winst uithalen, gaat dat voor een groot deel naar de bank zelf. Maar om jou te bedanken voor het beschikbaar stellen van je spaarcenten, krijg jij jaarlijks rente over je bedrag. Als het goed gaat met een bank, uit dat zich meestal in hogere rentes.