De juiste hypotheek

Als je op het punt staat een huis te kopen, zul je veelal een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek is een soort van lening, die je in staat stelt om het gewenste huis te kopen. Het geld leen je van de bank of hypotheekverstrekker en betaal je gedurende een looptijd van enkele tientallen jaren terug. Maandelijks los je een deel hypotheek af en betaal je rente. Er zijn een flink aantal hypotheken. In dit artikel lichten we er enkele toe.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een hypotheek die uit twee delen bestaat. Het gaat om een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Wie een spaarhypotheek heeft, betaalt maandelijks aan twee rekeningen: één voor de lening, waarvoer rente betaald wordt en één voor de spaarrekening, waar het kapitaal opgebouwd wordt. Met het opgebouwde kapitaal wordt uiteindelijk, na zo’n dertig jaar, de hypotheek in één keer afgelost.

Beleggingshypotheek met beleggingen
De beleggingshypotheek met beleggingen betreft een levenshypotheek, waarbij naast de aflosvrije lening ook een kapitaalverzekering loopt . Vaak gaat het om een gemengde levensverzekering; dekking bij overlijden en bij leven. Daarin wordt gespaard voor een aflossing aan het einde van de looptijd van de lening, meestal dertig jaar. Het spaarvermogen in de verzekering wordt belegd in effecten. Dit gebeurt aan de hand van fondsen van de verzekeraar, zodat de beleggersrol van de geldnemer beperkt is tot het kiezen van de fondsen die de verzekeraar in de verzekering aanbiedt.

Startershypotheek
De startershypotheek is geen gewone hypotheek. Wanneer je nog aan het begin van je professionele carrière staat, ligt je loon vaak wat lager. Met de startershypotheek kun je daarom meer lenen dan je denkt. De startershypotheek houdt er rekening mee dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Hierdoor kun je dus een hogere hypotheek afsluiten dan op basis van je huidige loon mogelijk zou zijn.

Hypotheekadviseur
Deze drie hypotheken dienden als inzicht in de wereld van de hypotheken. De komende weken zullen we nog meer artikelen plaatsen die je een nog uitgebreider beeld zullen geven van de vele hypotheken. In de tussentijd adviseren we je om goed rond te zoeken en eventueel bij een hypotheekadviseur aan te kloppen. Met zijn of haar kennis van zaken kan de hypotheekadviseur je het beste helpen bij het vinden van een mooie hypotheek.