Over geldzaken

In de artikelen ‘Over geldzaken’ nemen we je mee door de financiële wereld en lichten we een aantal belangrijke zaken toe. We zullen stilstaan bij leningen, hypotheken, spaarvormen, beleggingen, rentetarieven, BKR en veel meer.

Hypotheek afsluiten
Een huis is erg duur. Omdat veel mensen niet in staat zijn uit eigen zak een huis te bekostigen, sluiten ze een hypotheek af. Een hypotheek is in feite een lening, die het bedrag leent om de kosten van een woning te dekken. Gedurende een looptijd van meestal dertig jaar wordt de lening afgelost. Maandelijks betaal je een deel aflossing en een deel rente. De rente is winst voor de bank. Er zijn verschillende hypotheken te vinden. Op deze website bieden we je een onafhankelijk overzicht aan. Zo kun je van tevoren besluiten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd terecht bij een adviseur.

Risico’s bij verzekeren
Ook aan verzekeren zitten risico’s, en wel aan twee kanten. Je kunt te weinig verzekerd hebben, maar ook teveel. Wanneer je te weinig verzekerd hebt, kom je voor veel zaken niet in aanmerkingen. Net als leningen worden ook verzekeringen altijd heel mooi op papier gezet. Maar wanneer je dan een uitkering voor het een of het ander vraagt, wijzen de heren en dames van de maatschappij je op de kleine letters en ben je onderverzekerd. Dan kun je fluiten naar de uitkering, terwijl je wel al die tijd premie hebt betaald. Over verzekeren kan ook. In dat geval heb je, door een mix van verzekeringen, jezelf dubbel verzekerd of verzeker je je voor rubrieken waar je helemaal niet mee in aanmerking komt. Het is dan ook goed om bij één verzekeringsmaatschappij te blijven, zodat je het overzicht makkelijker kan bewaren.

Aflossen van hypotheek
Een hypotheek afsluiten is één. Maar dan moet je ook nog gaan aflossen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Een hypotheek bestaat uit een grote lening. Je zult maandelijks die lening moeten aflossen. Zoals overeengekomen is met de hypotheekverstrekker of de bank betaal je een deel van die aflossing per maand. Maar daar komt dan ook nog rente bij. De rente is het geen waar de banken aan verdienen. De rente kan een vast of variabel percentage zijn van de volledige hypotheeksom. Wanneer je grote delen tegelijk aflost, kan de rente dalen. Het is dus goed om je in deze informatie te verdiepen. Zo hou je de aflossing zelf in de hand, evenals de hoogte van de rente.

Risico’s vermijden
Veel mensen zijn bang dat ze in financiële problemen komen bij het aangaan van een lening of hypotheek. Omdat niet iedereen even goed overweg kan met geldzaken, adviseren we om zoveel mogelijk risico’s uit de weg te gaan. Dat kan door je te verdiepen in de geldzaken in kwestie, maar ook door advies te vragen bij onafhankelijke experts. Wanneer je geen vertrouwen hebt in een lening, een hypotheek of wat voor financieel product dan ook, dan doe je er beter aan om het product te vermijden. Er zijn vaak genoeg vervangers. Want het laatste wat we willen is dat je in de problemen komt.