Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Hypotheek afsluiten
Een huis is erg duur. Omdat veel mensen niet in staat zijn uit eigen zak een huis te bekostigen, sluiten ze een hypotheek af. Een hypotheek is in feite een lening, die het bedrag leent om de kosten van een woning te dekken. Gedurende een looptijd van meestal dertig jaar wordt de lening afgelost. Maandelijks betaal je een deel aflossing en een deel rente. De rente is winst voor de bank. Er zijn verschillende hypotheken te vinden. Op deze website bieden we je een onafhankelijk overzicht aan. Zo kun je van tevoren besluiten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd terecht bij een adviseur.

Verstandig sparen
Je geld sparen is doorgaans een handige keuze. Echter, wanneer je veel spaargeld hebt, zul je hier ook jaarlijks een percentage belasting over moeten betalen. Wat dat betreft zou je kunnen kijken welke spaarvorm een goede optie is. Banken willen graag dat je bij hen komt sparen, want zij beleggen jouw spaargeld om er winst uit te halen. Het is goed om dit te beseffen. Er zijn verschillende spaarvormen, zoals het spaardeposito (met een vaste rente en looptijd) en een vrije of niet vrije opneembare spaarrekening. Bij de bank kunnen ze je hier nog veel meer over vertellen.

Verkeerde investeringen
Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen de boot ingaan met een investering. In de meest extreme gevallen verdwijnen zowel het geïnvesteerde vermogen als de verantwoordelijke persoon. Dan is het vrijwel onmogelijk om verhaal te halen en je geld terug te verdienen. In zo’n geval zul je spijt hebben ooit met deze persoon in zee te zijn gegaan. Een oplossing voor dit probleem is moeilijk te geven. Wel is het te voorkomen. Verdiep je van tevoren zo serieus en geconcentreerd mogelijk in de investering. Laat uitzoeken wie er nog meer bij betrokken zijn, wat de afspraken zijn en welke garanties je kunt krijgen. Een investering is wat dat betreft een risicovolle onderneming, die zorgvuldig voorbereid dient te worden.

Ga in gesprek
Geldzaken vormen een breed begrip. Leningen en hypotheken hebben veel overeenkomsten, maar ook weer veel verschillen. En wat is beter, sparen of beleggen? Omdat die vragen per persoon verschillen zal het ons niet lukken daar een passend antwoord op te geven. Wij geven alleen advies. Wel raden we je aan om met je vragen in gesprek te gaan bij een financieel expert. Iemand met verstand van geldzaken zal je veel beter kunnen begeleiden. Financieel experts vind je bij een bank of kredietverstrekker, maar ook op het internet.