Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Op een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen zonder beperkende voorwaarden. Dat betekent dat je er altijd geld op kunt storten, maar het er ook altijd weer af kan halen. Dat is handig, want als je even krap bij kas zit, kun je direct bij het geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kunnen in veel gevallen gratis zijn. Je betaalt dan niets bij het storten en opnemen. Wel is in zo’n geval de rente vaak iets lager dan bij andere spaarvormen.

Bonusspaarrekening
Bonussparen heeft een groot voordeel, namelijk dat de bank je beloont als je niet aan het opgespaarde geld op je rekening komt. Op die manier ontvang je dus een hogere rente op het saldo op je spaarrekening. Maar toch ben je ook heel flexibel omdat je altijd aan je spaargeld kunt komen. De bank beloont je in principe voor je spaarzin. Vanwege het grote aantal verschillende bonusspaarrekeningen is het wel zo handig om van tevoren naar de voorwaarden van de bonusspaarrekening te informeren.

Spaarverzekering
Aan de hand van de spaarverzekering bouw je kapitaal op bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dit bedrag uit op een afgesproken einddatum. Maar als je dat graag wil, kan de spaarverzekering ook uitkeren bij overlijden voor de einddatum. Daar betaal je maandelijks of jaarlijks een premie voor. De premie kun je vervolgens weer beleggen in beleggingsfondsen. Ook kun je geld sparen voor een gegarandeerde opbrengst op de einddatum. De spaarverzekering wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd.

Het idee achter spaarrekeningen
Een spaarrekening is er niet zonder reden. Banken zijn ook commercieel ingesteld en hebben er veel voor over om wist te maken. Een van de manieren waarop banken winst maken is door geld te beleggen en te investeren in, hopelijk, winstgevende projecten. Dat geld moet ergens vandaan komen. Ze plukken het geld van de spaarrekeningen. Daar merk je als spaarder vrijwel niets van. Er zijn immers goede afspraken gemaakt. Zo kom jij niet aan het geld en zal de bank je op de hoogte houden van de stand van zaken. Wanneer de bank winst maakt, wordt het geld weer teruggestort op de rekening en kunnen ze je belonen middels een rentepercentage.