Alles over geldzaken

De beste en meest complete informatie over geldzaken wordt gebundeld in een flinke reeks artikelen. Leningen, hypotheken, rentetarieven, risico’s en veel meer facetten worden met elkaar vergeleken. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Verzekeren
In een maatschappij waarin je veel aansprakelijk wordt gesteld, kan het geen kwaad een goede verzekering af te sluiten. Banken en verzekeraars spelen handig in op de grote vraag naar verzekeringen. Zo kun je voor vrijwel alles een verzekering afsluiten. Belangrijke verzekeringen, die het overwegen zeker waard zijn, zijn de levensverzekering, de zorgverzekering (die is zelfs verplicht) en een inkomensverzekering. Verder heb je nog tal van andere verzekeringen, die ook van nut kunnen zijn wanneer je veelvuldig met de bijhorende zaken te maken hebt. Voorbeelden zijn een rechtsbijstandsverzekering, een inboedelverzekering en een reisverzekering.

Notering bij het BKR
Wie een lening bij een bank of erkende kredietverstrekker afsluit, zal worden bijgehouden bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel. Het BKR houdt bij wie een lening afsluit en of deze wordt terugbetaald. Wanneer de terugbetaling problemen oplevert, krijgt de lener in kwestie een zogenaamde negatieve BKR codering. Banken en kredietverstrekkers worden dan op voorhand gewaarschuwd als deze persoon een lening bij hen af wenst te sluiten. In dat geval mogen banken de lening weigeren. Voor iemand met een BKR codering is het vaak moeilijk om een nieuwe lening of een hypotheek te vinden.

Geld voor studie, spaarplan
Steeds meer mensen gaan studeren. Maar zoals alles kost ook een studie geld. En dat kan om duizenden euro’s gaan. Om die reden kun je er als ouders voor kiezen om een spaarrekening te openen voor de kinderen. Als je hier maandelijks geld instopt, hebben de kinderen rond hun achttiende een mooi bedrag openstaan voor studie. Banken spelen hier ook handig op in en bieden spaarplannen aan. Banken komen je dan tegemoet, omdat zij het gespaarde geld achttien jaar kunnen gebruiken om te beleggen, en betalen een forse rente. Op deze website informeren we je ook over spaarvormen.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!