Spaarvormen

Ben je van plan te gaan sparen? Dat is een slimme keuze. Door te sparen zet je geld weg voor een later moment. Maar je hebt als spaarder veel keuze. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over enkele spaarvormen. Dan kun je zelf bepalen welke spaarvorm je het beste vindt.

Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.

Duurzaam sparen
Momenteel staat het duurzaam sparen aardig in de belangstelling en is het bijzonder populair. Toch zijn er slechts enkele duurzame spaarbanken. Deze banken bieden wel veel verschillende spaarrekeningen aan. Iedere rekening voor duurzaam sparen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar kort gezegd komt het erop neer dat je met duurzaam sparen het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving behaalt.

Spaarverzekering
Aan de hand van de spaarverzekering bouw je kapitaal op bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dit bedrag uit op een afgesproken einddatum. Maar als je dat graag wil, kan de spaarverzekering ook uitkeren bij overlijden voor de einddatum. Daar betaal je maandelijks of jaarlijks een premie voor. De premie kun je vervolgens weer beleggen in beleggingsfondsen. Ook kun je geld sparen voor een gegarandeerde opbrengst op de einddatum. De spaarverzekering wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd.

Wel of niet sparen
Sparen is nooit verkeerd. Een catastrofe zoals bij de DSB zal zich, als alles goed is, niet snel herhalen. Toch is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn, want uit het DSB-verhaal is gebleken dat ook banken grote fouten kunnen maken en dat niets gegarandeerd is. Als je spaart word je daarvoor beloond aan de hand van rente. Over het gespaarde vermogen krijg je een bepaald percentage per jaar, afhankelijk van de successen van de bank. Als je meer informatie over een bepaalde spaarvorm wil, kun je het beste in gesprek gaan met een adviseur.