Leningen op een rij - de studentenlening

De studentenlening behoort tot een van de meest afgesloten leningen van de afgelopen jaren. Juist omdat de lening bijzonder geschikt is voor studenten, gaan steeds meer studenten overstag. De studielening biedt hen die extra zekerheid waar ze naar verlangen tijdens hun – toch al zo drukke – studieperiode.

Aanvragen
Een studielening kun je op veel verschillende plaatsen aanvragen, waaronder bij de bank of een andere kredietverstrekker. Het is raadzaam om een gesprek aan te vragen, zodat je je behoeften en wensen duidelijk kunt maken. De bank kan je dan het beste adviseren welke lening het beste op jou van toepassing is. Ook kun je een lening aanvragen bij het DUO, wanneer je studeert. Deze lening staat qua rente een stuk positiever dan de studentenleningen die banken en kredietverstrekkers doorgaans aanbieden.

Advies
Het vragen van advies is een goedkope en makkelijke optie, alvorens een lening af te sluiten. Zeker over de studentenlening doen zich verschillende verhalen de ronde. Vraag advies bij een bank of via het DUO. Maar liever nog via een onafhankelijke adviseur. Deze heeft er geen belang bij dat jij een lening afsluit bij een bepaalde instelling, maar dat jij de juiste lening afsluit. Daar kan een onafhankelijke adviseur het beste bij helpen. Op het internet zijn diverse adviseurs te vinden. Vergelijk gerust zelf de offertes van enkele banken en kredietverstrekkers met elkaar, alvorens een besluit te nemen.

Afbetalen na de studie
Het grote voordeel van de studentenlening is dat je het openstaande bedrag pas hoeft af te lossen na het behalen van een diploma. Tot die tijd kun je het geleende geld gewoon gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken over de aflossing ervan. Zeker wanneer je geleend hebt bij het DUO zit je er goed bij, want je hebt vijftien jaar de tijd om je studieschuld af te lossen.

Omzetten naar doorlopend krediet
De studentenlening vertoont veel overeenkomsten met het doorlopend krediet, een van de meest gebruikte leenvormen in ons land. Het doorlopend krediet is mede zo populair vanwege haar flexibiliteit. Zo kunnen afgeloste delen weer opnieuw worden opgenomen en bepaal je als lener zelf hoeveel geld je opneemt. Daarmee beïnvloed je grotendeels zelfs het – toch al vrij lage – rentebedrag. Na het behalen van je diploma wordt de openstaande studentenlening automatisch omgezet naar een doorlopend krediet. Nu je verzekerd bent van een inkomen, kun je de lening beginnen af te betalen.